73.000 klaar om de weg op te gaan, maar dat kan niet vanwege achterstand in rijexamens

Duizenden mensen die hopen op hun auto te vertrouwen voor werk en gezin wanneer de beperkingen versoepelen, zijn nu in het ongewisse, dankzij een achterstand in rijexamens.

 

Ze staan ​​voor een wachtlijst van bijna 73.000, onthullen nieuwe cijfers van de RSA.

 

Tests werden op 13 maart geannuleerd vanwege de pandemie, maar ze zijn sinds 20 juli operationeel.

 

Achterstand in rijtests

Duizenden mensen die hopen op hun auto te vertrouwen voor werk en gezin wanneer de beperkingen versoepelen, zijn nu in het ongewisse, dankzij een achterstand in rijexamens met een wachtlijst van bijna 73.000. Foto: Getty Images

Er werken echter minder testers en ze hebben slechts een capaciteit van 40%.

 

De Road Safety Authority zei dat het nu prioriteit geeft aan degenen die een test hadden geboekt voordat de pandemie toesloeg. Maar in de tussentijd mogen duizenden leerlingbestuurders die voor lessen hebben moeten betalen en lange uren in opleiding hebben doorgebracht, niet zonder begeleiding in hun auto mogen rijden.

 

De achterstand zal chaos veroorzaken voor gezinnen die op een auto vertrouwen wanneer de scholen aan het einde van de maand weer opengaan.


 

De achterstand zal chaos veroorzaken voor gezinnen die op een auto vertrouwen wanneer de scholen aan het einde van de maand weer opengaan. Afbeelding: Shutterstock

De achterstand in rijexamens zal ook problemen veroorzaken voor velen die terugkeren naar kantoor en geen toegang hebben tot het openbaar vervoer.

 

De laatste cijfers laten zien dat door de vertraging bij het testen 72.738 mensen wachten op hun test, waarvan 42.548 niet eens een afspraak hebben. Van het totaal hebben 6.852 wel een afspraak, terwijl 23.338 een aanvraag hebben ingediend maar nog niet het juiste aantal lessen hebben afgemaakt.

 

In maart vorig jaar wachtten 28.600 mensen op een rijexamen. De laatste cijfers werden vrijgegeven aan Sinn Féins transportwoordvoerder Darren O’Rourke in een Dáil-vraag.

 

Achterstand in rijtests

De achterstand in rijexamens zal ook problemen veroorzaken voor velen die terugkeren naar kantoor en geen toegang hebben tot het openbaar vervoer. Foto: Getty Images

 

Anthony O’Connor, van de Blanchardstown School of Motoring, vertelde de Irish Daily Mail dat de enige echte manier om de achterstand weg te werken, is om de capaciteit te vergroten door tests in het weekend te plannen of door tijdelijke testcentra in hotels op te zetten, zoals een paar jaar geleden. .

 

Hij zei dat er ook grote vertragingen zijn bij het verkrijgen van hun leerlingvergunning door chauffeurs.

 

Hij legde uit: ‘Op het moment dat het aanmeldingssysteem voor theorie-testen live kwam, boekte ik dat van mijn zoon. We zijn afgelopen woensdag naar de andere kant van Naas gereisd en hebben zijn theorie-examen gedaan. Gelukkig is hij geslaagd, maar hij moet zes weken wachten op waar dan ook in Dublin om een ​​afspraak te maken om zijn aanvraag voor een leerlingvergunning in behandeling te nemen. ‘

 

De heer O’Rourke riep minister van Transport Eamon Ryan op om de achterstand bij het testen aan te pakken.

 

Anthony O’Connor, van de Blanchardstown School of Motoring, vertelde de Irish Daily Mail dat de enige echte manier om de achterstand weg te werken, is om de capaciteit te vergroten door tests in het weekend te plannen of door tijdelijke testcentra in hotels op te zetten, zoals een paar jaar geleden. . Afbeelding: Shutterstock

 

Hij zei: ‘Dit veroorzaakt enorme problemen voor mensen die met de auto naar het werk moeten en zal volgende maand een groter probleem worden wanneer kinderen naar school moeten. Zonder testdatum, en dus zonder volledige vergunning, hebben mensen die op een auto vertrouwen het echt moeilijk.

 

‘De minister moet overwegen om extra testers in te huren om de enorme wachtlijst aan te pakken, en met testers en hun vakbondsvertegenwoordigers te overleggen over het verlengen van de openingstijden om de achterstand op te lossen.’

 

AA Directeur Consumentenzaken Conor Faughnan vertelde de Mail dat de achterstand groter zou zijn geweest, maar voor de vele mensen die het afronden van hun lessen vertraagden of besloten om niet door te gaan met hun test toen de pandemie toesloeg. Hij zei: ‘Als het testen weer volledig op gang komt, verdwijnt het probleem. waar theorie oefenen online makkelijker wordt.

 

“ Waarschijnlijk is een of ander initiatief nodig omdat er een opgekropte vraag komt, maar daar heeft de RSA al eerder aan gewerkt. ” Woensdag werd ondertussen aangekondigd dat de geldigheidsduur van rijbewijzen verder met zeven maanden wordt verlengd. bij COVID-19.

 

Achterstand in rijtests

‘Dit veroorzaakt enorme problemen voor mensen die met de auto moeten rijden om naar het werk te gaan, en het zal volgende maand een groter probleem worden wanneer kinderen naar school moeten worden gebracht.’ Foto: Shutterstock

Dit betekent dat voor iedereen wiens licentie is verlopen of verloopt tussen 1 maart en 31 augustus, de geldigheid wordt verlengd. waarschuwingslampje auto is niet altijd aan.

 

Voor automobilisten van wie het rijbewijs op 1 maart is verlopen, wordt de levensduur van hun rijbewijs verlengd tot 1 oktober, terwijl voor automobilisten van wie het rijbewijs vandaag afloopt volgend jaar 12 maart een nieuwe vervaldatum zal hebben.