De leasesector gaat in ons land sneller vooruit dan de totale automarkt. Eén van de opkomende formules is private lease, “leasing voor de particulier” zeg maar. We gingen op gesprek bij ALD’s Automotive Manager Jelle Pira om de voor- en nadelen te bespreken.

 

Een totaalformule waarbij je als particulier voor een vast bedrag per maand met een nieuwe wagen kunt rijden, inclusief taksen, onderhoud en verzekering. Geef toe, het klinkt hoogst interessant. Toch hangt er nog een zweem van mysterie rond private lease. Jelle Pira (33) ziet voor de private lease-formule een grote toekomst weggelegd, in België hinken we dan ook een stuk achterop vergeleken met pakweg Nederland. Tijd dus om de mythes rond private lease op te klaren. Tijd voor een gesprek. Goedkoop auto leasen prive is duidelijk.

 

 

Wat is private lease nu juist en waarom is het in opmars?

Pira: Private lease is een all inclusive verhuur op lange termijn zonder aankoopoptie. Je huurt met andere woorden een auto voor een vast bedrag per maand, inclusief taksen, onderhoud en verzekering. Er is dus geen sprake van een aan- of afbetaling. De hoogte van het maandelijks bedrag is afhankelijk van een voorafbepaalde leentermijn en een maximum aantal kilometers. Mensen moeten zich de vraag durven stellen: Waarom zou je nog een auto kopen? Bij mobiele telefoons is er al het besef gegroeid dat een huurformule vaak ook interessanter kan zijn. Die gedachtewissel verplaatst zich nu ook naar het concept auto (mobiliteit).

 

Wat zijn de voordelen?

Pira: Voor een bedrag van bijvoorbeeld 199 à 399 per maand rij je met een gloednieuwe auto, inclusief verzekering, onderhoud en zomerbanden. Veel mensen staan ​​er vaak niet bij stil hoeveel een auto hen maandelijks kost wanneer ze hem integraal kopen. Een bedrag dat met de aankoop van de auto en de verzekering, het onderhoud, de banden en afschrijving makkelijk oploopt tot een maandelijks bedrag van 500 euro en meer. Fiat private leasen is duidelijk.

 

Private lease info ALD Automotive

Via private lease hoef je je ook geen zorgen te maken over de mogelijke restwaarde van je auto of andere onzekerheden in de toekomst. Denk aan diesels van elektrische auto’s. Twee zaken waar momenteel nog veel vraagtekens rond zijn, zeker op langere termijn. Ook voor jonge en / of beginnende chauffeurs is privélease interessant omdat het aandeel van de verzekering in de maandelijks kost een stuk minder doorweegt.

 

Wat zijn de nadelen?

Pira: Bij het aflopen van het contract is er geen aankoopoptie. Je kan met andere woorden onder geen beding eigenaar worden. Belangrijk is wel dat je op voorhand goed informeert. Ieder bedrijf heeft nu eenmaal zijn eigen regels. Wij proberen echter bijzonder transparant te zijn. En uiteraard is private lease niet voor iedereen en / of alle auto’s interessant. Daarom is het aangewezen om op voorhand de berekening te maken. Al zal je zien dat private lease in heel wat omstandigheden nog steeds erg voordelig is.

 

En wat als ik niet meer kan betalen?

Pira: Dat is dan weer afhankelijk van de termijn van je contract. Het eerste jaar is sowieso verplicht. Daarna zal het ongeveer een (opzeg) bedrag zijn dat gelijk staat met twee maanden van de private lease.

 

Voor wie is Private lease dan juist?

Pira: Voor iedereen die zich in de eerste plaats wil ontzorgen. Via private lease weet je op voorhand perfect hoeveel je auto je iedere maand zal kosten. Je hebt onder normale omstandigheden immers geen onvoorziene kosten. Behalve brandstof. En eventuele boetes natuurlijk, dat spreekt voor zich.